Little ladies – Музика на името

Името е фина плът и материя. Всяка буква от него е вибрация, която влияе върху характера на човека и определя неговата духовна същност. Съществува определена връзка между звуковете, които в съчетание един с друг образуват мелодия. А мелодията, присъща на дадено име, хармонира с определен цвят и ни превръща в индивидуални и неповторими личности. По случай празника на буквите, двете чаровни момичета от “Little ladies”, Венета и Аглея, ще разкрият магията, закодирана в българските имена. В цветна експозиция художничката Венета ще представи своята интерпретация на букви от азбуката в закачливи портрети на жени с български имена, а чаровната певица Аглея е подготвила музикален спектакъл „Музика на името“- компилация от тематични кавъри за всеки един портрет.

Българските имена отразяват богатото ни културно наследство и разказват за различните цивилизации, живели по нашите земи – траки, гърци, славяни, прабългари, римляни. Имената, които днес наричаме български, са наследство от две именни системи – прабългарската и славянската. От прабългарската обаче е останало съвсем малко влияние, тъй като тези имена са били считани за твърде знатни, а пък са били и трудни за произнасяне. Славянската именна система е била наложена териториално и племенно, поради това тези имена са еднакви за цялата славянска общност. В тях е вложено пожеланието за бъдещето на човека. Приемането на християнството по българските земи се отразява и върху именната система. Новата вяра трябва да се обозначи и с ново име. Пример за това дава Княз Борис, който, след като приема християнството, се преименува на Михаил.

И днес от всичко това се е оформила една изключително шарена палитра от имена, съчетаващи традиции, поверия, минало и настояще. Имената са като хората – те също се раждат, живеят и умират.

Заповядайте на 24 май от 14:00 часа в галерия „ AK Glass of wine”, за да отбележим заедно един от най-хубавите български празници, да продължим делото на нашите предци и да споделим частица от силата и вярата на човешкия дух по време на пандемия.

Картини:

  1. Аглея произхожда от гр. aglae – светла, блестяща, прекрасна. АГЛЕЯ – най-малката от трите дъщери на бога на виното Дионисий и богинята на любовта Афродита. Трите сестри (известни още като Грации) са богините, които покровителстват всичко красиво и изящно и даряват хората с талант за изкуството. Муза на Орфей
  2. Биляна е славянско име. Има няколко възможни значения, най-разпространеното сред които е „билка, лековита трева“, поради което в литературата се застъпва, че носителките на името празнуват именния си ден на Цветница (неделята преди Великден). За това значение на името Биляна има доказателства и в народното творчество – „Биляна, от билките сторена, / на билките кръстена“.
  1. Венета е женският вариант на славянското име Венелин, което означава „венец“. Лавровият венец е емблема на славата, а в християнството лавровите листа са символ на новото, на вечния живот. В българската поезия името е запомнено с обръщението на Ботев към семейството му, Мила ми Венето…….
  1. Гергана е женска форма на Герган. Името идва от Георги и означава Победоносна! Гергана е женствена и чувствена, силна и непобедима. „Изворът на Белоногата“, Петко Славейков.В нея се разказва за красивата българска девойка Гергана, която везирът среща на селската чешма и се опитва да склони да го последва в истанбул. Тя обаче му доказва, че дори да отиде с него, не би го обикнала така, както обича родния си край, родителите и любимия Никола. Така турчинът я оставя, впечатлен от решителността ѝ, но във втората част на поемата Гергана „залинява“ и умира, защото сянката ѝ е вградена в чешмата.
  1. Дивна е старинно женско име от прабългарски произход, дивна – т.е. много хубава, красива, божествена.
  1. Елена етиимологията е от гръцки „helene“, сродно с hele (гр.) – „слънчева светлина“. Обикновено се превежда като „светлина“, „ореол“, „сияние“, но също и като избраница. В гръцката митология Елена е най-красивата сред жените, дъщеря на Зевс и Леда, станала причина за Троянската война. В християнския свят то се свързва със Света равноапостолна царица Елена, на чийто църковен празник носещите това име празнуват именните си дни (21 май по стар стил).
  1. Живка произлиза от старобългарската дума жит, която означава живот.
  1. Зорница е славянско и означава хубава като зората. В славянската митология Зорница е била богинята на зората.
  1. Ирина има гръцки произход. Неговата етимология датира от митологичната богиня, която е озарявала мирния живот. Ето защо значението на Ирина се тълкува като „мирно“ („мир, мир“).
  1. Йоана е древноеврейско и означава Бог е милостив.Това име е форма на Иван и се популяризира, след като много френски кралици сами го избират.                                         Повече за проекта може да прочетете в медиите: БНР, вестник Марица , Трафик нюз